Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Λίπη & Έλαια

Είναι οργανικές ενώσεις ουδέτερων και σύνθετων λιπών με τα παράγωγα τους, που αποτελούν ενιαία ομάδα θρεπτικών ουσιών με φυτική ή ζωϊκή προέλευση. Τα λίπη και τα έλαια έχουν λιπαρή υφή, είναι αδιάλυτα στο νερό και στο αλκοόλ και διαλυτά στον αιθέρα, διθειάνθρακα και τετραχλωράνθρακα. Τα λίπη σε όλες τους τις μορφές υπάρχουν σε αφθονία στη φύση και αποτελούν κύρια πηγή διατροφής του ανθρώπου και αναγκαία για τη μεγάλη θερμιδική τους απόδοση που ανέρχεται στις 9,6 θερμίδες ανά γραμμάριο,  δηλαδή σε διπλάσια ποσότητα ενέργειας από αυτή των υδατανθράκων και πρωτεϊνών.
          Είναι παρατηρημένο ότι η κατανάλωση των λιπών ανεξάρτητα από το βαθμό κορεσμού τους ( μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) ποικίλει μεταξύ των λαών αλλά και των γεωγραφικών περιοχών του πλανήτη. Για παράδειγμα, στις Η.Π.Α το 40% των ημερήσιων θερμίδων προέρχονται από λιπαρή διατροφή, ενώ στην Ιαπωνία το ανάλογο ποσοστό ανέρχεται στο 10%. Η διαιτητική εσπιστήμη σε αυτή την περίπτωση προτείνει τη συμμετοχή των λιπών στο 20-25% της συνολικής ποσότητας των θρεπτικών ουσιών που λαμβάνει ο άνθρωπος ημερησίως.

Ζαχαρίας Μπιθημήτρης

          

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου