Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

O εθνικισμός και το ποδόσφαιρο

Πολλές αναφορές έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για τα κρούσματα βίας στα ελληνικά γήπεδα κι όχι μόνο. Συμπλοκές μεταξύ οπαδών, ρατσιστικές συμπεριφορές εναντίον αθλητών, νεκροί οπαδοί, ακροδεξιές οργανώσεις που παρεισφρύουν σε συλλόγους και εθνικά συγκροτήματα για να συλλέξουν μέλη. Τα περιστατικά αυτά οδηγούν στην χουλιγκανοποίηση των αθλητικών χώρων και την απομάκρυνση των φιλάθλων από αυτούς.

Οι χώρες της Χερσονήσου του Αίμου  που δημιουργήθηκαν μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, αλλά και αυτές που προέκυψαν μετά την σχετικά πρόσφατη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, δείχνουν να μην έχουν αναρρώσει πλήρως από τα τραύματα του πολέμου. Αλυτρωτικό λεξιλόγιο, εθνικιστικά άρθρα από εφημερίδες και διάφορες σελίδες του διαδικτύου, εθνικιστικά πανό, επεισόδια και στο βάθος εκτεταμένη χρήση βίας από τις δυνάμεις καταστολής, αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα ουσιαστικά της προβλήματα και φυσικά κέρδος για τους επιχειρηματίες, τους καναλάρχες και τους εκδότες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τέτοιου είδους αναταραχές. 

Το Σεπτέμβριο του 2004, μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου στην Πορτογαλία, η Εθνική Ελλάδος αντιμετωπίζει την αντίστοιχη της Αλβανίας στα Τίρανα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Το παιχνίδι διεξάγεται υπό έντονες συνθήκες, με φιλάθλους φανατισμένους και διοικούντες να υπόσχονται επιπλέον χρήματα σε περίπτωση νίκης εναντίον των Ελλήνων. Η ομάδα της Αλβανίας επικρατεί με αποτέλεσμα εκτεταμένα επεισόδια και στις δύο χώρες. Συγκεκριμένα, στη Ζάκυνθο σκοτώνεται ένας Αλβανός και τραυματίζονται άλλοι δύο από επίθεση που δέχτηκαν με μαχαίρι. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναφέρθηκαν τραυματισμοί και φθορές σε αυτοκίνητα, όταν Αλβανοί θέλοντας να πανηγυρίσουν τη νίκη της ομάδας τους συγκρούστηκαν με δυσαρεστημένους Έλληνες. Στην Αλβανία αυτοκινητοπομπές πέρασαν προκλητικά έξω από το κτίριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, χωρίς όμως να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο. Παρόλα αυτά στα χωριά της Κάτω Δρόπολης του νομού Αργυροκάστρου, όπου κατοικούν ελληνικής καταγωγής πληθυσμοί, υπήρξαν εντάσεις και συνθήματα κατά της Ελλάδας.

Μετά από τρία χρόνια, για την  ακρίβεια μία μέρα πριν από την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, η ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας θα ηττηθεί με 1-4 από την αντίστοιχη της Τουρκίας στο Καραΐσκάκη. Η είδηση έπαιξε ως πρώτο θέμα σε όλα τα κανάλια, τα οποία παρουσίασαν το γεγονός ως εθνική τραγωδία και οι διεθνείς παίχτες όφειλαν να πάρουν το αίμα τους πίσω!! Οι δηλώσεις στα πάνελ των διαφόρων πικραμένων Ελλήνων έδιναν κι έπαιρναν και κάθε σοβαρός παρουσιαστής ειδήσεων όφειλε να έχει ένα προπονητή που θα ανέλυε τους λόγους της ντροπιαστικής ήττας. Βέβαια για τα εθνικιστικά πανό, τις αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου της Τουρκίας, τους ναζιστικούς χαιρετισμούς αρκετών και τους ξυλοδαρμούς των διαφωνούντων ουδείς λόγος έγινε. Αντίθετα στον επαναληπτικό αγώνα, όπου η Ελλάδα επικράτησε, έγινε αναφορά στο εθνικιστικό πανό που αναφερόταν στην καταστροφή της Σμύρνης και στις εκτεταμένες αποδοκιμασίες των Τούρκων κατά τη διάρκεια του εθνικού μας ύμνου. Δείτε εδώ τα video μετά τον αγώνα και βγάλτε συμπεράσματα     https://www.youtube.com/watch?v=494NWN0I-E4https://www.youtube.com/watch?v=r4ds8vw4USM

Στους αγώνας που διεξήχθησαν πρόσφατα ανάμεσα σε Ρουμανία-Ουγγαρία και Σερβία-Αλβανία υπήρχε έντονο εθνικιστικό κλίμα. Οι μακροχρόνιες διαμάχες για την Τρανσυλβανία και το Κόσοβο αντίστοιχα ταλαιπωρούν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών και κάνουν κάθε φορά έντονη την εμφάνισή τους σε ποδοσφαιρικούς κι όχι μόνο αγώνες. Μπρατσομένοι χουλιγκάνοι να υψώνουν εθνικιστικά πανό υπέρ της χώρας τους και δημιουργούν επεισόδια εντός και εκτός γηπέδου. Φαινόμενα όλο και πιο συχνά σε αγώνες μεταξύ γειτονικών ομάδων.

Στη Ρουμανία, η ακροδεξιά οργάνωση «Noua Dreapta» (Νέα Δεξιά) έχει παρεισφρήσει στους κόλπους των οπαδικών συνδέσμων και έχει έντονη παρουσία σε κάθε αγώνα της εθνικής Ρουμανίας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα με την Εσθονία ύψωσαν πανό υπέρ της Χρυσής Αυγής.

Αντίστοιχα στην Ουγγαρία, το ακροδεξιό κόμμα «Jobbik» έχει πιάσει ισχυρή θέση στις κερκίδες των γηπέδων και κάνει αισθητή την παρουσία του σε αγώνες με ''αντίπαλα'' κράτη. Όπως για παράδειγμα τις αντισημιτικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του αγώνα με το Ισραήλ.

Στη χώρα μας, αντίστοιχο ρόλο παίζει η ''Γαλάζια Στρατιά'', που δημιουργήθηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας κι έχει ριζώσει πλέον στις κερκίδες των γηπέδων. Πρόεδρος εμφανιζόταν, ο βουλευτής πλέον της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος δήλωνε «...Ο σύλλογος αυτός εξυπηρετεί και τον εθνικισμό. Δηλώνουμε ότι είμαστε Έλληνες εθνικιστές. Η σχέση μας με τη "Χρυσή Αυγή" είναι πολύ καλή. Μας βοηθάνε και τους βοηθάμε, μας δίνουν βήμα για να εκφράζουμε τα αισθήματά μας για την Εθνική Ελλάδας. Μέλη της "Χρυσής Αυγής" είναι μέλη του συλλόγου μας και μέλη του συλλόγου μας αποτελούν μέλη της "Χρυσής Αυγής"».. Η οργάνωση ίδρυσε γραφεία στο Παγκράτι, από όπου ξεκινούσε τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών και Ελλήνων που δεν ασπάζονταν την ιδεολογία τους. Το 2001, μέλη της Γαλάζιας Στρατιάς έκαναν πορεία στα τότε γραφεία της ΕΠΟ και έκαψαν την τουρκική σημαία, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους στο ενδεχόμενο συνδιοργάνωσης του EURO 2008 με την Τουρκία. Από το 2004 και εξής η παρουσία τους έγινε πιο έντονη καθώς οι συχνές επιτυχίες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου τους έδωσε τη δυνατότητα να στρατολογήσουν πιο εύκολα οπαδούς.

Κατά το παρελθόν, έχουν λάβει χώρα αρκετές εθνικιστικές ζυμώσεις σε ''οπαδικές'' και όχι μόνο σελίδες. Συγκεκριμένα,  ιστοσελίδα «ethnikismos.org ή rethimno.org» «...Οπως το νερό αποτελεί "καλό αγωγό" για τη μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων, έτσι και η εξέδρα αποτελεί "καλό αγωγό" για τη διακίνηση εθνικιστικών ιδεών. Τα γήπεδα πρέπει να αποτελέσουν κέντρα πατριωτικής προπαγάνδας και διάδοσης της εθνικιστικής ιδεολογίας, για να γεννηθούν μέσα σ' αυτά και ανάμεσα στις τάξεις των ορθά σκεπτόμενων οπαδών ολοένα και περισσότεροι φύλακες των Αιώνιων Αρχών του Έθνους! ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ»... Η ιστοσελίδα «meandros.net», είχε δημοσιοποιήσει την παρακάτω αγγελία: «Ζητείται διαχειριστής για τη σελίδα της Γαλάζιας Στρατιάς, φασιστικών πολιτικών φρονημάτων, γηπεδόβιος, χουλιγκάνος, με γνώσεις αθλητικογραφίας και κυρίως καράτε και street fight. Αποστείλατε βιογραφικά στη Γαλάζια Στρατιά»...Μάλιστα, εκπρόσωπος της οποίας απαντούσε (ρ/σ «Φλας», 30/3/2005) σε σχετική ερώτηση: «Εγώ θα πήγαινα μόνο με την ιδιότητα που είχα στο στρατό, αλλιώς δε θέλω να πάω στην Τουρκία. Οδηγός σε άρμα. Ούτε σαν φίλαθλος ούτε σαν τίποτα δε θέλω να πάω στην Κωνσταντινούπολη»...Στη σελίδα «mavroskrinos.blogspot.com», γίνεται αναφορά σε «άλλη μια δυναμική παρουσία νέων Εθνικιστών και Εθνικοσοσιαλιστών στο γήπεδο του Αστέρα Τρίπολης με αφορμή τον αγώνα της Εθνικής Ελπίδων ενάντια στην ομάδα της Λιθουανίας (σ.σ. 13/10/09)». Με έντονο χρώμα αναφέρεται στο ίδιο κείμενο: «Δεν το κρύβουμε στο ελάχιστο ότι στο γήπεδο βρισκόμαστε για να στρατολογήσουμε νέους και νέες στις τάξεις του Ελληνικού Εθνικοσοσιαλισμού. Δεν πηγαίνουμε στις εξέδρες απλά για να φωνάξουμε κάποια συνθήματα αλλά προχωράμε μερικά βήματα ακόμα παραπέρα»...
Τέλος, σε άλλο φόρουμ το μήνυμα του Εθνικιστικού Μετώπου Πελοποννήσου «Λύκοι του Μοριά» είναι: «Το γήπεδο δεν αποτελεί το σκοπό αλλά μόνο ένα μόνο μέσο για την διάδοση των ιδεών μας»...

Φυσικά ο φασισμός δεν είναι προνόμιο μόνο των  εθνικών ομάδων, ακροδεξιοί κατέχουν ηγετικές θέσεις μέσα σε συνδέσμους ομάδων και με συνθήματα ''No politica'' κρύβουν την εθνικιστική και παραστρατιωτική τους δράση. Για παράδειγμα στον Ολυμπιακό η ιδεολογία αυτή εκφράζεται από τους ''Misfits'' ή από τους «red nasionalists». Στον Παναθηναϊκό δρούσε η Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών (ΝΟΠΟ), Στην ΑΕΚ η οργάνωση ΤΟΦΑ, κάποιοι αναλύουν τα αρχικά ως Τρομοκρατική Οργάνωση Φιλάθλων ΑΕΚ και άλλοι ως Τρομοκρατική Οργάνωση Φασιστών ΑΕΚτζήδων. Αξέχαστος φυσικά έχει μείνει ο ναζιστικός χαιρετισμός του Κατίδη, αλλά και η φωτογραφία του Κάτσε με τη σημαία του UCK. Αμφότεροι δήλωσαν πως δε γνώριζαν τι συμβόλιζαν οι πράξεις τους. 

Τον Αύγουστο του '13 οι ομάδες του Πακιστάν και του Αφγανιστάν έδωσαν φιλικό αγώνα στην Καμπούλ με σκοπό την παύση των εχθροπραξιών ανάμεσα στα δύο αυτά βασανισμένα κράτη. Ο αθλητισμός ενώνει δε χωρίζει τους λαούς, εκφράζει την άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι, την ειρήνη και τον πολιτισμό. Οι ιδέες που διαδόθηκαν από τους προγόνους μας, κατά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων παύονταν όλες οι εχθροπραξίες, πλέον καπηλεύονται, παραφράζονται και καταστρατηγούνται από μισάνθρωπους μαχαιροβγάλτες που διψούν για βία και αίμα.    

Γ. Κατίδης

Di Canio

Εργκίς Κάτσε 

Γιώργος Καψάλης


       



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου