Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Η επικαιρότητα της φιλοσοφίας του Αριστοτέλη συνεχίζεται…

Ο Αριστοτέλης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες φιλοσόφους, εξέφρασε τις απόψεις του για την πολιτική ζωή, την οργάνωση της πολιτείας και προέβη στην ταξινόμηση των πολιτευμάτων. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι:
«Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες, αφ’ ενός για να συντηρείται με τα χρήματά τους η φρουρά του καθεστώτος, και αφ’ ετέρου για να είναι απασχολημένοι οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές. Σε αυτό το αποτέλεσμα αποβλέπει τόσο η επιβολή μεγάλων φόρων, η απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, όσο και η κατασκευή μεγάλων έργων που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά».
Για να τα δούμε αναλυτικά και ας τα συγκρίνουμε με το τι ισχύει σήμερα στην Ελλάδα.
«Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες…να είναι απασχολημένοι οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές»…πόσες φορές ενημερωθήκαμε ότι φτάσαμε στα όρια της πτώχευσης ή ότι η κυβέρνηση πρέπει να υπογράψει το εκάστοτε μνημόνιο για να μην πτωχεύσουμε; Κάποιοι ισχυρίζονται, βέβαια, ότι η χώρα έχει πτωχεύσει προ πολλού, απλώς κάτι τέτοιο δεν επισημοποιήθηκε ποτέ. Τέλος πάντων, αυτό που είναι αξιομνημόνευτο είναι ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η πλειοψηφία της ενημέρωσης από τα ΜΜΕ αφορούσε το συγκεκριμένο θέμα, με αποτέλεσμα να επικρατεί πανικός, ανησυχία και έτσι οι πολίτες δεν είχαν τίποτε άλλο στο μυαλό τους, εκτός από το πώς θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν χρήματα και πώς θα αντιμετωπίσουν την υπάρχουσα κατάσταση. Έτσι, δημιουργήθηκε εκνευρισμός και ένταση στο κοινωνικό σύνολο, με συνέπεια την αγένεια και την αδιαφορία προς τον συνάνθρωπο-συμπολίτη και έντονα το φαινόμενο της εσωστρέφειας και της αποκλειστικής επιδίωξης του ατομικού συμφέροντος. 
«Επιβολή μεγάλων φόρων, απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών και κατασκευή μεγάλων έργων που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά»…Με άλλα λόγια, χαράτσι της ΔΕΗ, αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, αύξηση πετρελαίου (καύσιμα-θέρμανση), φόροι σε περίπτωση που θες να καλλιεργήσεις, φόροι στα ακίνητα…Επίσης, αναμένεται η απόφαση για το νομοσχέδιο που προβλέπει τη φορολογία στα ακίνητα από το 2014, ενώ προς το παρόν δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, όσον αφορά την κατάσχεση μισθών ή της πρώτης κατοικίας σε περίπτωση οφειλής χρεών. Πολλά δεν είναι; Πολλά είναι και τα μεγάλα δημόσια έργα που έχει αναλάβει το κράτος να παραδώσει ή ορισμένα που έχει ήδη ολοκληρώσει τα τελευταία χρόνια, όπως οι επεκτάσεις γραμμών στο Αττικό Μετρό, ο δρόμος προς την Καλαμάτα και άλλα[1]. Τελικά, μήπως το παρόν πολίτευμα στη χώρα δεν είναι και τόσο δημοκρατικό; Γιατί λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις; 
Αν θέλουμε να το τραβήξουμε ακόμα πιο πέρα, μπορεί να γίνει αναφορά σε ένα ακόμα απόφθεγμα του Αριστοτέλη, το οποίο υποστηρίζει ότι «αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων, πρέπει να έχουν πεισθεί ότι η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων»…χμ…αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι η συνεχής αύξηση της ανεργίας των νέων, ηλικίας 18-29, καθώς και οι συνεχείς μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, όχι μόνο στο σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων αλλά και σε διοικητικά ζητήματα των Πανεπιστημίων, τα οποία δεν έχουν προλάβει ακόμα να δυσχεράνουν τη λειτουργία τους, εξαιτίας των μακροχρόνιων απεργιών που κόστισαν στους φοιτητές να χάσουν το εξάμηνο. Αξίζει να συνυπολογιστεί στα παραπάνω το γεγονός ότι πολλοί νέοι βρήκαν ως αναγκαία λύση τη μετανάστευση, στερώντας στο κράτος φρέσκιες ιδέες και επιστημονικό προσωπικό.
Ευτυχώς, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ήταν σοφοί και παράλληλα ήθελαν να μεταλαμπαδεύσουν αυτήν τη σοφία στο λαό, σε αντίθεση με τις σημερινές «σειρήνες» και γι’ αυτό πρέπει να φιλτράρουμε καλά όσα ακούμε και να προσπαθούμε να σκεφτόμαστε πέρα από το προφανές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου