Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Υπόθεση Κιάππε

Το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανιζόταν κατά καιρούς από υποθέσεις σκανδάλων, ειδικά από τότε που έγινε επαγγελματικό, σε ζητήματα όχι τόσο αγωνιστικά αλλά κυρίως εξωαγωνιστικά. Δωροδοκίες, ύποπτες αποφάσεις διαιτητών, απρόσμενα αποτελέσματα αγώνων κατά καιρούς φτάνουν στα αυτιά μας. Εξάλλου η ιστορία έχει δείξει πως ο λόγος που αρκετοί επιχειρηματίες κι όχι μόνο αποφασίζουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, δεν είναι φυσικά η αγάπη τους για το άθλημα, αλλά το γρήγορο- εύκολο χρήμα, η αναγνωρισιμότητα από τις λαϊκές μάζες που στόχο έχει την καθιέρωση στο επιχειρηματικό ή στο...πολιτικό βάθρο.

Η υπόθεση που θα αναφέρουμε σήμερα αποκαλύφθηκε σαν σήμερα το 1990 από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Η περίοδος βέβαια που αποκαλύφθηκε το γεγονός ήταν πολιτικά ταραγμένη. Το οικονομικό σκάνδαλο Κοσκωτά (1989) ρίχνει την Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και τον στέλνει στο ειδικό δικαστήριο, οι απανωτές εκλογές δε βγάζουν αυτοδύναμη Κυβέρνηση με αποτέλεσμα την Κυβέρνηση Τζανή Τζαννετάκη (Κυβέρνηση συνεργασίας Ιούλιος-Οκτώβριος 1989) έπειτα την υπηρεσιακή Κυβέρνηση Ιωάννη Γρίβα (Κυβέρνηση 40 ημερών) και τέλος την Οικουμενική Κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα (Νοέμβριος '89-Απρίλιος '90).

Ο Κωνσταντίνος Κιάππε, υπάλληλος της ΕΠΟ με ειδικότητα επί των διεθνών σχέσεων, θα αποκαλύψει μια έγγραφη καταγγελία στη FIFA του διαιτητή Κωνσταντίνου Δημητριάδη, ο οποίος κάνει αναφορά για κυκλώματα που ρυθμίζουν τα αποτελέσματα αγώνων στο Ελληνικό Πρωτάθλημα. Επιπλέον η αποστολή ανέφερε συνεννοήσεις Σαλιαρέλη-Γιδόπουλου για τα μεταξύ παιχνίδια των ομάδων τους με διαιτητή τον ίδιο το Δημητριάδη.

Έπειτα από μερικές μέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας πως η επιστολή στην ευρωπαϊκή επιτροπή έφτασε στις...12 Μαρτίου!! Την επιστολή την έγραψε τελικά ο ίδιος ο Κιάππε, η δακτυλογράφηση έγινε από τη μνηστή του και η υπογραφή ήταν της μητέρας του!!! Όταν κλήθηκε στον ανακριτή κατέθεσε πως το έπραξε πιεζόμενος από ''αγνώστους''. Στην επόμενη απολογία του ισχυρίστηκε πως την εντολή για τη σύνταξη και αποστολή της καταγγελίας προς τη FIFA την έλαβε από κάποιον ισχυρό άνθρωπο του ποδοσφαίρου που τον έλεγαν ''Θαλή'' και είχε καταγωγή από το Ρέθυμνο.

Μια ωραία πρωία ο Κιάππε εξαφανίζεται από την Ελλάδα και οι εφημερίδες δίνουν κατασκοπευτικό και περιπετειώδη τόνο στην ιστορία αυτή. Ο Κιάππε βρέθηκε τελικά στη Ζυρίχη της Ελβετίας, η επιστροφή του δεν άργησε να έρθει. Στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον περίμεναν οι δημοσιογράφοι στους οποίους δήλωσε το εξής εκπληκτικό : << Παρακαλώ τον κ. Βαρδινογιάννη, ο οποίος είναι καλός άνθρωπος, να με βοηθήσει, γιατί δεν έχω τη δυνατότητα να πληρώσω ένα δικηγόρο σαν τον κύριο Λυκουρέζο>>.

Το σήριαλ έκλεισε με τη φυλάκιση δέκα μηνών του Κιάππε καθώς και με τη διαβεβαίωση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας προς τη FIFA ότι επρόκειτο για παρεξήγηση, η οποία και την αποδέχθηκε. Η Διοίκηση της ΕΠΟ έπεσε και νέος πρόεδρος από τις εκλογές βγήκε ο Τριβέλλας.

Τελικά τι ακριβώς συνέβη δε μάθαμε ποτέ καθώς ο Κιάππε εξαφανίστηκε, η υπόθεση έκλεισε οριστικά και οι εφημερίδες αποφάσισαν να μη συνεχίσουν το ρεπορτάζ. Προφανώς το σύστημα επέλεξε να σκηνοθετήσει αυτή την ιστορία, με απώτερο στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από το υπάρχον σοβαρό πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Κάτι αντίστοιχο εμφανίστηκε πριν λίγα χρόνια, με την αποκάλυψη συνομιλιών για στημένα παιχνίδια και σύλληψη διαφόρων παραγόντων, μερικές μέρες πριν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο. Τυχαίο;


Γιώργος Καψάλης




 

    

         

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου