Οι 5 καλύτερες ιστοσελίδες για δωρεάν εκμάθηση ξένων γλωσσών
Σε μια τόσο παγκοσμιοποιημένη και ανταγωνιστική κοινωνία όσο η σημερινή, η γνώση διαφορετικών γλωσσών αποτελεί ισχυρό εφόδιο. Όσο περισσότερες γλώσσες γνωρίζεις τόσο διευρύνονται τα πλαίσια των επιλογών και των δυνατοτήτων σου. Πέραν όμως από την επαγγελματική αποκατάσταση, οι γλώσσες μπορούν να ανοίξουν πολλούς διαφορετικούς δρόμους. Θα φανούν χρήσιμες στα ταξίδια σου, καθώς γνωρίζοντας την τοπική γλώσσα δεν θα αισθανθείς ποτέ χαμένος. Θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις και να επικοινωνήσεις με άτομα από όλο τον κόσμο, να ανταλλάξεις ιδέες και να δημιουργήσεις φιλίες. Θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις εις βάθος την κάθε κουλτούρα, καθώς κάθε λέξη κρύβει βαθιά μέσα της κι από μια ιστορία. Και μπορεί οι ξένες γλώσσες μέχρι τώρα να θεωρούνταν δαπανηρό χόμπι αλλά οι εποχές άλλαξαν και πλέον μπορείς να καταπιαστείς με όσες γλώσσες θέλεις, εντελώς δωρεάν. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφτείς μια από τις παρακάτω σελίδες, να εγγραφείς και να αρχίσεις να μαθαίνεις. Let the lingual journey begin!
1) Busuu
Το busuu συνδυάζει μια μεγάλη λίστα γλωσσών με ένα ευχάριστο, ευφάνταστο περιβάλλον και γραφικά τραβάνε τα βλέμματα. Πέρα από τα μαθήματα κάθε επιπέδου, το busuu δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να συμπληρώσουν ασκήσεις, να συνομιλήσουν με άλλα άτομα που διαθέτουν ως μητρική τη γλώσσα που εκείνοι διδάσκονται, προκειμένου να εξασκήσουν τον προφορικό τους λόγο. Επιπλέον μπορούν να διορθώσουν εργασίες άλλων ατόμων προκειμένου να συγκεντρώσουν πόντους (βατόμουρα). Μόλις γίνεις μέλος θα αποκτήσεις το δικό σου διαδικτυακό κήπο, τα δέντρα του οποίου θα είναι οι γλώσσες που θα μαθαίνεις. Ανάλογα με τις επιδόσεις σου τα δέντρα αυτά είτε θα δίνουν καρπούς είτε θα μαραίνονται. Από εσένα εξαρτάται!
2) Duolingo
Το duolingo διαθέτει ένα ευχάριστο, ενδιαφέρον, οργανωμένο και ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση περιβάλλον. Κάθε μάθημα παρουσιάζεται σε σχεδιάγραμμα ανάλογα με τη θεματολογία και το βαθμό δυσκολίας. Τα μέλη του μπορούν να μελετήσουν λεξιλόγιο και γραμματική και σταδιακά να μάθουν να τα χρησιμοποιούν, μέσα από ασκήσεις. Δυο κατηγορίες που το κάνουν να ξεχωρίζει από αντίστοιχες σελίδες. Η μια είναι η «Immersion» όπου παρέχονται στα μέλη κείμενα προς ανάγνωση προκειμένου να εξοικειωθούν με τις γλώσσες, με τη δυνατότητα μετάφρασης για καλύτερα κατανόηση. Η δεύτερη είναι η «Discussion» όπου τα μέλη μπορούν να συνομιλήσουν μεταξύ τους για γλωσσικά ή μη ζητήματα. Παιχνιδιάρικη λεπτομέρεια της σελίδας η μικρή πράσινη κουκουβάγια που αναλαμβάνει να συνοδεύσει και να καθοδηγήσει τα μέλη στις γλωσσικές τους περιπέτειες.
3) Memrise
Το memrise χρησιμοποιεί «mems», μνημονικές δηλαδή κάρτες, στις οποίες ενσωματώνονται προϋπάρχουσες γνώσεις των μελών προκειμένου να τα βοηθήσει στην απομνημόνευση του καινούργιου λεξιλογίου. Για παράδειγμα σε κάποιον με γνώσεις Αγγλικών ο οποίος επιθυμεί να μάθει Ισπανικά, θα παρουσιαστεί το «mem» του «yo quero» να αντιστοιχεί στο «you care!ohh!». H σελίδα είναι εύκολη προς χρήση, η ποικιλία των γλωσσών μεγάλη (πάνω από 150 γλώσσες) και η μέθοδος των «mems» ιδιαίτερα πρωτοπόρα και ιδανική για τα άτομα που μαθαίνουν ευκολότερα με τη βοήθεια οπτικών ερεθισμάτων. Επιπλέον οι χρήστες διαθέτουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους «mems» προκειμένου να βοηθήσουν τα υπόλοιπα μέλη της σελίδας.
4) Live mocha
« Γιατί το να γνωρίζεις μονάχα μια γλώσσα είναι πλέον passé». Αυτό είναι το μότο του live mocha και το υποστηρίζει στο έπακρο παρέχοντας τη δυνατότητα εκμάθησης όχι πέντε, όχι δέκα, αλλά 35 γλωσσών. Τα βήματα είναι απλά: αρχικά πραγματοποιείς την εγγραφή, έπειτα επιλέγεις την γλώσσα που θα ήθελες να μάθεις, το επίπεδο σου και τα μαθήματα ξεκινάνε. Εξ’ αρχής σου δίνονται κάποιοι πόντοι τους οποίους χρησιμοποιείς σαν αντάλλαγμα για τα μαθήματα. Κάποια στιγμή οι πόντοι σου θα εξαντληθούν. Τότε μπορείς να πας στην κατηγορία «help others» και βοηθώντας στην διόρθωση των εργασιών ατόμων που μαθαίνουν τη μητρική σου γλώσσα, να κερδίσεις πόντους προκειμένου να συνεχίσεις τα μαθήματα. Εύκολο, εύχρηστο, και με τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και αλληλοεκμάθησης ανάμεσα στα μέλη του.
5) Open Culture
Η συγκεκριμένη σελίδα δεν εξυπηρετεί αποκλειστικά την εκμάθηση ξένων γλωσσών, καθώς περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές εκπαιδευτικές κατηγορίες. Όμως μέσα από την κατηγορία «languages» παρέχει links για τη μεταφορά μας σε ξεχωριστές σελίδες για κάθε γλώσσα, δίνοντας τη δυνατότητα να διαλέξουμε ανάμεσα σε 46 γλώσσες, μερικές από τις οποίες δύσκολα θα τις βρούμε αλλού (όπως Εβραϊκά, Ινδονησιακά, Μαόρι, Σουαχίλι κ.α)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου