Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014
Θα παίζουν τα ραδιόφωνα....
H 13η του Φλεβάρη έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα του Ραδιοφώνου. Το συμπαθές αυτό μέσο κρατάει δύο σχεδόν αιώνες ζωής και προσφέρει ακόμα και σήμερα μαγικές στιγμές στους ακροατές. Τί κι αν η τηλεόραση έχει αναβαθμιστεί κι έχει ψηφιοποιηθεί, τί κι αν οι εφημερίδες έχουν περισσότερα θέματα και προσφέρουν βιβλία και CD, τί κι αν όλοι είμαστε σκαλωμένοι στο διαδίκτυο, το ραδιόφωνο είναι μια σταθερή αξία στην καθημερινότητά μας.
Πατέρας του ραδιοφώνου θεωρείται ο εφευρέτης Μαρκόνι, ο οποίος το 1895 κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μόρς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων. Λίγα χρόνια αργότερα το 1906 στις Η.Π.Α. ο Φάσεντεν μεταδίδει για πρώτη φορά μουσική μέσω ραδιοκυμάτων. Σταθμός στην ιστορία του ραδιοφώνου αποτέλεσε ένα τυχαίο γεγονός, όταν ο Φράνκ Κόνραντ μεταδίδει άθελά του τα αποτελέσματα των αγώνων. Ο Κόνραντ αποκτάει φανατικό κοινό και για πρώτη φορά μεταδίδεται ραδιοφωνικά μία διαφήμιση. Το ραδιόφωνο εδραιώνεται από τις αρχές της δεκαετίας του '30 και αρχίζει να ανταγωνίζεται τον Τύπο από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα, αφού καταφέρνει και μεταδίδει πιο γρήγορα τις πληροφορίες.
Οι δεκαετίες του '50-'60 ρίχνουν λόγω της διάδοση της τηλεόρασης την απόδοση του ραδιοφώνου. Ο κόσμος αρχίζει να λατρεύει τη μικρή οθόνη, η οποία του προσφέρει λόγο, εικόνα και περισσότερες επιλογές. Παρόλα αυτά το ραδιόφωνο αποκτά ξανά δύναμη, εξαιτίας του Ροκ εν Ρολ, που το καθιερώνει ως ένα ψυχαγωγικό-μουσικό μέσο. Παράλληλα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Αγγλία το ραδιόφωνο, για την ακρίβεια το κρατικό ραδιόφωνο, στοχοποιείται από τους νέους επειδή δε μεταδίδει ρόκ μουσική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των πρώτων πειρατικών σταθμών.
Στις επόμενες δεκαετίες το ραδιόφωνο εισέρχεται σε μία φάση ανανέωσης. Εμφανίζεται αρχικά το τρανζίτστορ ( ...που έπαιζε τα αμερικάνικα, όπως έλεγε και το άσμα!!) και έπειτα τα κασετόφωνα, που συνδύαζαν το ράδιο με τις πρωτοεμφανιζόμενες κασέτες ( που μασούσαν που και που και τις γύριζες με το στυλό) και αργότερα κατά τη δεκαετία του '90 προστέθηκε και το CD. Στις μέρες μας ραδιόφωνο μας προσφέρει το κινητό μας, το MP3 και φυσικά ο υπολογιστής χωρίς παρεμβολές και ενοχλητικούς ήχους.

Την παγκόσμια ημέρα Ραδιοφώνου θέσπισε η UNESCO με σκοπό τη βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και την ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.
Γιώργος Καψάλης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου