Κυριακή 30 Μαρτίου 2014
Η πολιτική εκτέλεση του 1952
![]() |
Η Ελλάδα προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές που άφησε πίσω ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, η Τριπλή Κατοχή και ο Εμφύλιος Πόλεμος. Τα αστικά κόμματα δε μπορούσαν να δημιουργήσουν σταθερή Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εναλλασσόμενες βραχύβιες Κυβερνήσεις Συνεργασίας που κυβερνούσαν με αναγκαστικά διατάγματα, βάση του αναχρονιστικού συντάγματος 1864/1911. Η χώρα βρισκόταν πλέον υπό την κηδεμονία των Η.Π.Α., η οποία της πρόσφερε χρηματική, υλική και ηθική υποστήριξη (Δόγμα Τρούμαν), με απώτερο φυσικά στόχο τη δημιουργία αναχώματος προς τη Σοβιετική Ένωση. Λογικό ήταν λοιπόν κάθε πολιτικός αρχηγός που επιθυμούσε την ανάληψη της εξουσίας να ακολουθούσε πιστά τις εντολές των Αμερικανών-αφεντικών του. Ο εμφύλιος μπορεί να είχε τελειώσει, αμνηστία μπορεί να είχε δοθεί, αντίθετα οι εξορίες, οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια, ο ιδιώνυμος νόμος κατά του σοσιαλισμού-κομουνισμού και οι εκτελέσεις δεν είχαν πάψει.
Στις 20 Δεκεμβρίου 1950 συνελήφθησαν 93 άτομα, τα οποία έπειτα από εννέα μήνες φυλάκισης και βασανιστηρίων δικάζονται, στις 19 Οκτωβρίου 1951, από το έκτακτο στρατοδικείο, Αρσάκειο Δικαστικό Μέγαρο, που αποτελείται από τους, Ανδρέα Σταυρόπουλο (πρόεδρος), Γ. Παπαδόπουλο (μετέπειτα δικτάτορας), Ν. Κομιάνο, Γ. Κοράκη και Θ. Κυριακόπουλο. Η απόφαση που θα βγάλει το δικαστήριο, στις 16 Νοεμβρίου, είναι η ποινή του θανάτου για δώδεκα άτομα. Το ανάγνωσμα της απόφασης δημιουργεί αντιδράσεις που πλήττει το φιλειρηνικό προφίλ του Πλαστήρα, ο οποίος προωθούσε την πολιτική της εθνικής συμφιλίωσης. Με στόχο την κατάργηση των στρατοδικείων και την υπαγωγή των υποθέσεων στα τακτικά δικαστήρια, την κατάργηση των ειδικών αντικομμουνιστικών νόμων, την απελευθέρωση των εκτοπισμένων, την κατάργηση του θεσμού της διοικητικής εκτόπισης και την κατάργηση της θανατικής ποινής, με την οποία οι άλλοι δύο αρχηγοί του Κέντρου Βενιζέλος και Παπανδρέου ήταν αντίθετοι. Ο Πλαστήρας βλέποντας τις αντιδράσεις αποφασίζει να μην εκτελεστεί κανένας κατηγορούμενος.
Η υπόθεση φαινόταν πως είχε αίσιο τέλος για τους κατηγορούμενους, όμως την ίδια μέρα ανακαλύφθηκαν από την ασφάλεια παράνομοι ασύρματοι και η δίκη επαναλαμβάνεται με την βαρύτερη κατηγορία της κατασκοπείας. Στις 15 Φεβρουαρίου 1952 ξεκινάει η δεύτερη δίκη ενώπιον του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών. Στη δίκη αυτή ο Νίκος Μπελογιάννης δείχνει τις ηγετικές του ικανότητες, καθώς αντικρούσει τις κατηγορίες περί κατασκοπίας και από κατηγορούμενος μετατρέπεται σε κατήγορος.
Απόσπασμα από την απολογία του κατά τη δίκη Οκτωβρίου-Νοεμβρίου: «Εάν έκανα δήλωση αποκήρυξης θα αθωωνόμουνα κατά πάσα πιθανότητα μετά μεγάλων τιμών... Αλλά η ζωή μου συνδέεται με την ιστορία του ΚΚΕ και τη δράση του... Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: Να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω, παραμένοντας πιστός σ' αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω».
«... αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο. Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε κι όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας».
Απόσπασμα από την απολογία του κατά τη δίκη του Φεβρουαρίου: «Είμαι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ακριβώς για την ιδιότητά μου αυτή δικάζομαι, γιατί το Κόμμα παλεύει και χαράζει το δρόμο της Ειρήνης, της Ανεξαρτησίας και της Ελευθερίας...».
«Οι μάρτυρες - είπε απευθυνόμενος στους στρατοδίκες ο Μπελογιάννης- φτάσανε μέχρι του σημείου να λένε πως κάθε Κομμουνιστής είναι κατάσκοπος και πως οι Κομμουνιστές δεν είναι Έλληνες και πως το ΚΚΕ δεν είναι ελληνικό Κόμμα. Τι άτιμο ψέμα! Ο πατριωτισμός κάθε κόμματος μετριέται μόνο τότε που η λευτεριά και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας διατρέχει κίνδυνο. Απ' αυτό και μόνο αν βγάζατε συμπέρασμα, θα σχηματίζατε τη σωστή εντύπωση για το χαρακτήρα του ΚΚΕ, που χωρίς καμία αμφιβολία πρόκειται για καθαρό πατριωτικό Ελληνικό Κόμμα».
Διάλογος Μπελογιάννη με Μάρτυρα Κατηγορίας Αστυνομικό:
Μπελογιάννης: Ισχυρίζεστε ότι ήρθα εδώ για να εφαρμόσω τις αποφάσεις των Ολομελειών της ΚΕ του ΚΚΕ;
Αγγελόπουλος: Μάλιστα.
Μπελογιάννης: Οι αποφάσεις αυτές λένε ότι βάση της δράσης του ΚΚΕ είναι ο αγώνας για το ψωμί, τις δημοκρατικές ελευθερίες, την ειρήνη. Έτσι δεν είναι;
Αγγελόπουλος: Έτσι.
Μπελογιάννης: Επομένως, ο αγώνας για το ψωμί, τις δημοκρατικές ελευθερίες και την ειρήνη είναι συνωμοσία κατά της Ελλάδας;
Αγγελόπουλος: Όχι.
Μπελογιάννης: Ευχαριστώ. Αυτό μονάχα ήθελα να διευκρινίσω.
Η δίκη θα κεντρίσει το ενδιαφέρον όλου του πολιτικού κόσμου εντός και εκτός συνόρων. Μηνύματα συμπαράστασης θα φτάσουν από παντού (λέγεται πως έφτασαν πάνω από 250.00 τηλεγραφήματα από επώνυμους και ανώνυμους ανάμεσά τους ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Πικάσο, ο Ναζίμ Χικμέτ), παρόλα αυτά 1 Μαρτίου ο Πρόεδρος του Στρατοδικείου Σίμος ανακοινώνει την ετυμηγορία του θανάτου σε οκτώ άτομα ( Δ. Μπάτσης, Η. Αργυριάδης, Ν. Καλούμενος, Τ. Λαζαρίδης, Χ. Τουλιάτος, Μ. Μπισμπιάνος, Ε. Ιωαννίδου, Ν. Μπελογιάννης).
Λίγες μέρες αργότερα τα πράγματα θα πλεχτούν ακόμα περισσότερο. Ο Νίκος Πλουμπίδης, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, θα στείλει μία επιστολή και θα αναλάβει όλη την ευθύνη της υπόθεσης. Η αστυνομία ανακοινώνει πως η επιστολή είναι αυθεντική, αλλά η ηγεσία του ΚΚΕ μέσω του Ζαχαριάδη δηλώνει πως η επιστολή είναι μύθευμα της αστυνομίας. Το δικαστήριο δε δείχνει να αλλάζει και γνώμη και παρά τις αιτήσεις για χάρη και τις διεθνής πιέσεις, αποφασίζει να εκτελέσει τελικά τέσσερις από του οκτώ κατηγορούμενους (Μπελογιάννη, Αργυριάδη, Μπάτση και Καλούμενο) στις 30 Μαρτίου ξημερώματα Κυριακής στο Γουδί, πίσω από το νοσοκομείο Σωτηρία. Συμπληρωματικά αναφέρω, πως Κυριακή δεν έκαναν εκτελέσεις ούτε οι Γερμανοί κατακτητές. Φαντάζεστε λοιπόν πόσο μένος είχαν αυτοί οι ''εθνοφρουροί'' για να τους εκτελέσουν άρον άρον πριν συμβεί κάτι και αλλάξει η απόφαση.
Βιογραφικά στοιχεία των εκτελεσθέντων
Αργυριάδης Ηλίας, παλιός αγωνιστής, κομμουνιστής από τα πρώτα χρόνια της νιότης του και Ακροναυπλιώτης, ήταν έμπιστο πρόσωπο του Νίκου Ζαχαριάδη, από τους πιο κοντινούς συνεργάτες του την περίοδο που έμενε στα γραφεία του Κόμματος στην οδό Πειραιώς (από την απελευθέρωση μέχρι και τη συνθήκη της Βάρκιζας). Κατηγορήθηκε γιατί κατείχε τους ασυρμάτους στο σπίτι του. Οι συγκρατούμενοί του στην Ακροναυπλία τον φώναζαν «Χρυσοχέρη».
Νίκος Καλούμενος, ήταν επιπλοποιός με καταγωγή από την Τήνο, μέλος της Κομμουνιστικής Διεθνούς με το ξέσπασμα σχεδόν της Οκτωβριανής Επανάστασης και μέλος της Κομματικής Επιτροπής Κωνσταντινούπολης το 1920, όπου ζούσε μέχρι το 1934. Κατηγορήθηκε γιατί βρέθηκαν στο σπίτι του οι ασύρματοι.
Δημήτριος Μπάτσης, γόνος πλούσιας μεγαλοαστικής οικογενείας, ήταν γιος του βασιλόφρονα ναυάρχου Α. Μπάτση. Σπούδασε Νομική, Οικονομικά και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Υπήρξε εκδότης του περιοδικού ''Ανταίος''. Κατηγορήθηκε για κατασκοπεία. Κατά τη διάρκεια της δίκης απαρνήθηκε τη μαρξιστική ιδεολογία και τον κομμουνισμό και ζήτησε να καταταχτεί στο στρατιωτικό σώμα που θα πήγαινε στην Κορέα ως ένδειξη μεταμέλειας.
Νίκος Μπελογιάννης, σπούδασε Νομικά και κυνηγήθηκε από το καθεστώς Μεταξά. Με την εισβολή των Ιταλών ζήτησε να πολεμήσει, όμως ο πόλεμος το βρήκε φυλακισμένο στο Ναύπλιο. Το 1943 κατάφερε να δραπετεύσει και εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο στο πλευρό του Άρη Βελουχιώτη. Κατά τον Εμφύλιο πόλεμο που επακολούθησε, ήταν Πολιτικός Επίτροπος της 10ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και μετά την ήττα ήταν ένας από τους τελευταίους που εγκατέλειψαν τη χώρα τον Αύγουστο του 1949. Έγραψε δύο βιβλία το ένα με θέμα την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας- Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα- το άλλο με θέμα την ιστορία της Λογοτεχνίας στην Ελλάδα.
Απόσπασμα από το βιβλίο ''Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα'': «...ο λαός υπόφερνε (...). Είχε γονατίσει από τους φόρους, κι η τοκογλυφία ερχότανε ύστερα να του δώσει τη χαριστική βολή. Αφήνω κατά μέρος κάθε δική μου περιγραφή και παίρνω ένα κομμάτι από την Ιστορία του Καρολίδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο: "Την εποχή εκείνη η χώρα εσπαράζετο υπό της φυγοδικίας και των συμμοριών τοκογλύφων, οίτινες εν συνεργασία προς τους ταμίας του κράτους και αυτούς ακόμα τους δικαστάς είχον δημιουργήσει αλληλεγγύην και κατέτρωγαν τας σάρκας του λαού" (...). Κι έτσι, τοκογλύφοι, κομματάρχες, δικαστές, ταμίες, Εθνοτράπεζα, κράτος και ληστές - τούτοι οι τελευταίοι πολύ λιγότερο από τους άλλους - εκτελούσαν το ίδιο "εθνοφελές" έργο: Την ερήμωση της χώρας και τον αφανισμό του λαού. Και στο αντιλαϊκό τούτο όργιο, έρχονται και οι ξένοι κεφαλαιούχοι να πάρουν μία από τις καλύτερες θέσεις».
![]() |
Ηλίας Αργυριάδης |
Νίκος Καλούμενος, ήταν επιπλοποιός με καταγωγή από την Τήνο, μέλος της Κομμουνιστικής Διεθνούς με το ξέσπασμα σχεδόν της Οκτωβριανής Επανάστασης και μέλος της Κομματικής Επιτροπής Κωνσταντινούπολης το 1920, όπου ζούσε μέχρι το 1934. Κατηγορήθηκε γιατί βρέθηκαν στο σπίτι του οι ασύρματοι.
Δημήτριος Μπάτσης, γόνος πλούσιας μεγαλοαστικής οικογενείας, ήταν γιος του βασιλόφρονα ναυάρχου Α. Μπάτση. Σπούδασε Νομική, Οικονομικά και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Υπήρξε εκδότης του περιοδικού ''Ανταίος''. Κατηγορήθηκε για κατασκοπεία. Κατά τη διάρκεια της δίκης απαρνήθηκε τη μαρξιστική ιδεολογία και τον κομμουνισμό και ζήτησε να καταταχτεί στο στρατιωτικό σώμα που θα πήγαινε στην Κορέα ως ένδειξη μεταμέλειας.
![]() |
Δημήτριος Μπάτσης |
Απόσπασμα από το βιβλίο ''Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα'': «...ο λαός υπόφερνε (...). Είχε γονατίσει από τους φόρους, κι η τοκογλυφία ερχότανε ύστερα να του δώσει τη χαριστική βολή. Αφήνω κατά μέρος κάθε δική μου περιγραφή και παίρνω ένα κομμάτι από την Ιστορία του Καρολίδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο: "Την εποχή εκείνη η χώρα εσπαράζετο υπό της φυγοδικίας και των συμμοριών τοκογλύφων, οίτινες εν συνεργασία προς τους ταμίας του κράτους και αυτούς ακόμα τους δικαστάς είχον δημιουργήσει αλληλεγγύην και κατέτρωγαν τας σάρκας του λαού" (...). Κι έτσι, τοκογλύφοι, κομματάρχες, δικαστές, ταμίες, Εθνοτράπεζα, κράτος και ληστές - τούτοι οι τελευταίοι πολύ λιγότερο από τους άλλους - εκτελούσαν το ίδιο "εθνοφελές" έργο: Την ερήμωση της χώρας και τον αφανισμό του λαού. Και στο αντιλαϊκό τούτο όργιο, έρχονται και οι ξένοι κεφαλαιούχοι να πάρουν μία από τις καλύτερες θέσεις».
![]() |
Πικάσο, Ο Άνθρωπος με το γαρύφαλλο |
Ο Μπελογιάννης μας έμαθε άλλη μια φορά
πώς να ζούμε και πώς να πεθαίνουμε.
Μ’ ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία.
Μ’ ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώνει.
Καλημέρα σύντροφοι
Καλημέρα ήλιε
Καλημέρα Μπελογιάννη.
Γιάννης Ρίτσος 1952
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου