Σάββατο 15 Μαρτίου 2014
Γάμος αλλά...βασιλικά
Βασιλιάδες με δύναμη, πανούργες βασίλισσες, όμορφες και ευαίσθητες πριγκίπισσες, γενναία και τολμηρά βασιλόπουλα με άλογα και πανοπλίες, επιβλητικά κάστρα χτισμένα σε δασώδη βουνά, δράκοι με άγριες διαθέσεις και καλοκάγαθες νεράιδες. Όμορφες ιστορίες που συντρόφευαν τα παιδικά μας χρόνια και μας ταξίδευαν σε μακρινές παραμυθένιες εποχές. Ίσως έτσι να φανταζόμαστε κι εμείς τη βασιλεία στην Ελλάδα, η οποία κράτησε ενάμιση περίπου αιώνα με αρκετές διακοπές ενδιάμεσα. Πρώτος βασιλιάς αναγορεύθηκε ο Βαυαρός Όθωνας το 1832 και έπειτα από την εκδίωξή του το 1862, ανέλαβε ο οίκος Γκλύξμπουργκ με πρώτο Βασιλιά τον Γεώργιο Α' και τελευταίο τον Κωνσταντίνο Β', του οποίου η βασιλεία έληξε τυπικά το Δεκέμβριο του 1974, έπειτα από δημοψήφισμα του ελληνικού λαού. Ήταν όμως τόσο παραμυθένια όσο τα φανταζόμαστε ; Ας δούμε τι έγινε όταν η Βασίλισσα Φρειδερίκη αποφάσισε να παντρέψει την κόρη της Σοφία με τον Ισπανό πρίγκιπα Χουάν Κάρλος το 1962.
Στις αρχές της δεκαετίας του '60 η Ελλάδα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που της άφησε η Γερμανική κατοχή και ο εμφύλιος πόλεμος. Η ανεργία βρίσκεται στα ύψη, τα νησιά είναι γεμάτα από πολιτικούς εξόριστους, οι κάτοικοι της υπαίθρου μεταναστεύουν σωρηδόν προς πάσα κατεύθυνση, οι μισθωτοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι φυτοζωούν. Η ρουφιανιά καλά κρατεί, καθώς τα κρατητήρια ήταν γεμάτα από πολίτες με ''ύποπτα'' κοινωνικά φρονήματα κι όσοι προσπαθούν να βρουν δουλειά τρέμουν μήπως η ασφάλεια ανακαλύψει κάτι το μεμπτό. Πηγή της εποχής επίσης αναφέρει πως, δάσκαλος που εργαζόταν στη Βόρειο Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών τονίζοντας πως οι μαθητές του έχουν σκελετωθεί από την πείνα.
Τον Οκτώβριο του 1961 θα πραγματοποιηθούν εκλογές από την υπηρεσιακή Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Δόβα. Οι εκλογές αυτές θα μείνουν στην ιστορία ως εκλογές βίας και νοθείας. Η κυβέρνηση Καραμανλή, τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός κατηγορήθηκαν ότι προέβησαν προεκλογικά σε εκτεταμένη τρομοκρατία εναντίον των κομμάτων του Κέντρου και της Αριστεράς αλλά και σε νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος. Στην επαρχία στρατός, χωροφυλακή και παρακρατικοί ("μαγκουροφόροι") άσκησαν ψυχολογική πίεση στους πολίτες να μη συμμετάσχουν στις προεκλογικές εκδηλώσεις της Ε.Δ.Α. και να μην την ψηφίσουν. Προεκλογικό υλικό της Ε.Δ.Α. κατασχέθηκε κατ' επανάληψη, ενώ πολλές συγκεντρώσεις της παρεμποδίστηκαν είτε με την επέμβαση του στρατού και της αστυνομίας είτε με τη δημιουργία επεισοδίων από ''αγανακτισμένους'' πολίτες που εκτελούσαν διαταγές των τελευταίων. Η νοθεία ανακαλύφθηκε έπειτα από ψευδείς εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους και διπλοψηφίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι βρέθηκαν εγγεγραμμένοι 218 χωροφύλακες να δηλώνουν διεύθυνση κατοικίας την ίδια διώροφη μονοκατοικία.
Από τις εκλογές αυτές νικητής αναδείχθηκε το κόμμα της Ε.Ρ.Ε. με ποσοστό της τάξης του 50,81% και πρωθυπουργός έγινε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μέσα σ'αυτό το κλίμα η δυναμική βασίλισσα Φρειδερίκη αποφασίζει να παντρέψει την κόρη της με έξοδα του....ελληνικού λαού. Το ποσό ανέρχεται σε 300 χιλιάδες δολάρια ή 9 εκατομμύρια δραχμές που θα καλύψει την προίκα και τα έξοδα του γάμου. Η Κυβέρνηση και η φιλικά προσκείμενες σε αυτήν εφημερίδες το πρόβαλαν ως εθνική υποχρέωση και αυτονόητο καθήκον έναντι ιερού σκοπού. Ίσως αυτό να ήταν το αντάλλαγμα του Καραμανλή στη βασίλισσα για την πρωθυπουργία.
Ο Καραμανλής καταθέτει νομοσχέδιο και ζητά από το λαό να πληρώσει 30.000 χρυσές λίρες προίκα στο γαμπρό, παράλληλα ο Υπουργός Οικονομικών Θεοτόκης δηλώνει πως, η προικοδότηση απηχεί την εθνική ευαισθησία που σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα διαπνεόταν το έθνος. Πριν να ψηφιστεί μάλιστα το νομοσχέδιο ανοίγεται παράνομα λογαριασμός στην τράπεζα και καταβάλλονται 100 χιλιάδες δολάρια από το Δημόσιο ταμείο ως προκαταβολή. Η εφημερίδα Αυγή γράφει για το γεγονός, <<Κατεβλήθησαν
100.000 δολάρια στον κ. Κοσμαδόπουλο ως
εκπρόσωπο της πριγκιπίσσης, διαταγή
του υπουργού Οικονομικών εις χρέωσιν
λογαριασμού του Δημοσίου, ως προκαταβολή
της προικός. Η χορήγησις αυτού του ποσού
προ της ψηφίσεως του σχετικού νόμου
-και τη στιγμή μάλιστα που έχουν προκληθεί
ισχυρές αντιδράσεις της κοινής γνώμης
εναντίον της προικίσεως της πριγκιπίσσης-
αποτελεί βοερή παρανομία...>>.
Η ματαιόδοξη Βασίλισσα δε σταματάει εδώ, αποφασίζει να κάνει ''Το γάμο του αιώνα'', να καταπλήξει τους καλεσμένους της και να αποδείξει πως το βασίλειό της δεν είναι τόσο φτωχό όπως φημολογείται. Αποφασίζει να κάνει διπλό γάμο, ένεκα πως ο γαμπρός είναι καθολικός, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του γάμου να ανέβει επιπλέον 2,9 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης για
το στολισμό των εκκλησιών απαιτήθηκαν 90 χιλιάδες τριαντάφυλλα και γαρίφαλα. Τέλος η δεξίωση θα φιλοξενούσε 32 βασιλείς και πρίγκιπες,
109 έκπτωτους εστεμμένους και 3.000 Ισπανούς
αριστοκράτες.
Το αίτημά της έγινε δεκτό, αφού το νομοσχέδιο περί προικοδότησης της πριγκιπίσσης ψηφίζεται στη Βουλή μεσάνυχτα 15 Μαρτίου 1962, με την Ε.Δ.Α. να απέχει από τη ψηφοφορία. Ο φοιτητικός και μαθητικός κόσμος βρίσκεται στους δρόμους με αίτημα περισσότερα χρήματα για την παιδεία (Προίκα στην Παιδεία, όχι στη Σοφία), αλλά ο ''εθνάρχης'' και η ''καλοκάγαθη βασίλισσα'', ''η μητέρα όλων των παιδιών'' κατά τον Εμφύλιο σφυρίζουν αδιάφορα.

Κάτι αντίστοιχο δε ζούμε άραγε και σήμερα; Τότε πληρώναμε τους Ευρωπαίους Βασιλιάδες που μας επέβαλαν με το ζόρι ''οι Προστάτιδες Δυνάμεις'' (την περίοδο εκείνη η Κυβέρνηση Καραμανλή ανεβάζει τη βασιλική χορηγία από 384.000 δολάρια σε 567.000 δολάρια το χρόνο και αρνείται να αυξήσει τα ημερομίσθια) ενώ τώρα με χαράτσια κι έκτακτες εισφορές πληρώνουμε τους δανειστές, τους τραπεζίτες και όλους τους άλλους που κερδοσκοπούσαν τόσα χρόνια στις πλάτες μας χάριν της ανάπτυξης, της προόδου και φυσικά της μη πτώχευσης του ήδη πτωχευμένου και οικονομικά κατεστραμμένου κράτους.
Γιώργος Καψάλης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου